Tonjes sommerversjon av Büche de Noël
Bûche de Noël kan lages i så mange varianter. En sommerlig, smakfull trestamme gjør seg godt på festbordet eller som dessert i eget selskap. Disse smakene er barndomsminner fra Hitra og elsket av både store og små.
Foto: Kjell Jøran Hansen/NRK
Ingredienser
Bunn:
125 g Sukker
125 g Smør romtemperert
4 ss Melk
125 g Hvetemel
2 ts Bakepulver
2 ts Vaniljesukker
4 Eggeplommer
Marengs på toppen:
4 Eggehviter
200 g Sukker
150 g Mandler (disse skal strøs oppå marengsen før steking)
Vaniljekrem:
4 Eggeplommer
1 dl Sukker
1 Vaniljestang
4 dl Melk
1,5 ss Maizenna
Banankrem
(OBS! lages noen timer/dagen før):
3 dl kremfløte
2 store overmodne bananer
Fyll:
Ferske jordbær og bringebær
(du kan bruke de bærene du vil)
Pynt:
Spiselige blomster,
fondant-sopper, bier,
blomster, bær,
sjokoladedekor
Slik gjør du:
Bunn:
Smør og sukker piskes til lys og luftig smørkrem.
4 eggeplommer vispes inn - en om gangen.
Hvetemel, bakepulver og vaniljesukker siktes vekselvis inn med melk til du får en glatt og fin røre.
Bre røra utover en stor langpanne med bakepapir
Marengs:
Pisk eggehviter og sukker til blank marengs.
Bre marengsen jevnt over røren i formen og dryss over hakkede mandler.
Stek bunnen på 180 grader i ca 20 min- midt i ovnen.
Lag vaniljekrem:
Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele.
Skrap vaniljefrø fra vaniljestangen og ha frø og stang i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maizenna i blandingen.
Varm opp blandingen på middels varme, rør hele tiden. Kremen skal opp til kokepunktet før den begynner å tykne, dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da kan den skille seg.
Avkjøl kremen helt. Kremen blir også litt fastere etter avkjøling.
Banankrem:
Del to godt modne bananer i skiver og legg de i 3 dl kremfløte i kjøleskapet natten over. Kremfløten vil ta til seg en lett banansmak. Sil av bananskivene og pisk kremen til fast og glatt krem.
Skjær jordbær i biter og del bringebær i to.
Montering:
Legg den avkjølte bunnen med marengsen ned og dra av bakepapiret. Denne skal rulles og vi vil ha marengsen på utsiden. Bre over vaniljekrem på 2/3 deler av kaken. Legg på jordbær og bringebær og fordel banankremen over. Rull kaken fra langsiden inn mot midten. Kremen vil forfytte seg litt (derfor legger vi ikke krem på hele kakebunnen).
Smelt litt mørk og lys sjokolade og lag tremønster på kaken så det ligner en trestubbe.
Lag små blomster og bier i fondant hvis du har mulighet til det. Vær kreativ!
Pynt med bær, spiselige blomster, bier og nyt en sommerlig versjon av Bûche de Noël.